Đời sốngKhông gian sốngNhà

West facing house has variable facade

Khanh HoaThe dynamic louver system both protects the building from the sun and changes the facade depending on the needs and activities of the people inside.



House on a land of 4 x 24 m in a resettlement area in Nha Trang for a family of three generations.

Like many places, this city is facing two problems, which is the loss of traditional occupations such as fishing and the rapid urban development leading to massive, irregular real estate growth.

With the aim of creating a social construction of resettlement housing, traditional industries and recycled materials, the design team proposed a small house but optimized the use of area, instead of building a small house. The biggest house possible.





The construction area occupies only about a third of the land, the rest is for the front and back yards. In these courtyards, members gather together, adults weave nets and children play.



Leaving the yard also shows humility with the surrounding context. There is a roof above the yard so people don’t worry about the hot sun.



The house faces the West, the advantage is that it can catch the Southwest wind – the main wind source in Vietnam but suffers from heat radiation in the afternoon. To solve that problem, the design team laid out a dynamic structural laminar system.



Thanks to the blue system, the West sun no longer transfers heat directly into the house. Homeowners also easily adjust the angle of the blue system to expand the “view” in the morning, noon, and night.



Unlike the fixed conventional laminar system, the facade of the house can be flexibly changed depending on the weather and the living needs of the people inside.



The dynamic system inspired by the veranda, the roof in the riverside shed architecture also aims to bring users closer to the simplest things.



With the purpose of inheriting the values ​​​​from the old house to preserve the familiar and nostalgic feelings, the project uses wooden planks from the old house to make furniture such as kitchen, sofa, stairs.



Instead of being thrown away and putting pressure on the environment, old materials now take on new life.



Besides the old materials, the finishing part with raw brick walls and bare concrete saves construction costs for the house and helps the space become more rustic and familiar.



The project was designed and completed in 2019.

Minh Trang
Photo: Quang Tran
Design: A+ Architects

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button